Laskiainen koittaa

Auringon paisteesta nauttiessamme tulemme laskiaisaikaan ja odotamme Pääsiäistä.
Tänä vuonna juuri kun korona-tauti hieman helpottaa ja maailma näyttää kirkkautensa kuuluu Euroopassa aseiden kalina, joka muuttuu Ukrainassa sodaksi. Heillä on nyt talvisotansa niin kuin meillä oli 1939.
Maaliskuu on jotenkin oivaa aikaa riidellä naapurien kanssa, onhan silloin kovat kelit, joten liikkuminen on helpompaa. En tiedä oliko Jeesuksella aasilla ratsastaessaan keli erilainen vaiko koko vuoden samanlainen. Hän oli matkalla tuomittavaksi vaikka kansa ei sitä huomannut oletti saavansa maallisen kuninkaan.
Nyt on syytä ottaa laskiainen todesta toisella tavalla. Laskeutua hiljentymään Herran eteen ja pyytämään häneltä rauhaa Eurooppaan. Tämä ei välttämättä tapahdu nopeasti mutta tulee kuitenkin ajallaan. Aika käy odottavan kellossa hitaasti ja panssarivaunujen telaketjujen rutina kantautuu korviimme. Aivan kuin Hoosianna -laulu Jeesuksen matkatessa Jerusalemiin kansan laulaessa.
Niin ovat erilaiset sävelet tällä kertaa. Sävelet joita emme toivoneet kuulevan ja joiden emme toivo tulevan kohti Pohjolaa. Meillä täällä talvi on suojanamme ja suojamme senkuin lisääntyy keväällä rospuuton aikana.
Suojaisan hetken Jeesuskin vietti Kiirastorstain ehtoollisella, jonka jälkiä saamme nauttia kirkoissamme omalla ehtoollisella. Vaan sitten koitti ”myrsky”, tuli kavaltaja, tuli vangitsijat ja tuli tuomio ristinpuulle meidän kaikkien syntiemme tähden. Näin kovaa kohtaloa en toivo Ukrainan kansalle. Siispä rukoilkaamme heille helpotusta sodan oloihin.
Niin Laskiainen on parasta aikaa viettää kevättalvea. Me voimme olla Ukrainan avuksi monella tavalla: lahjoituksin, auttamalla pakolaisia majoittumaan. Paras apu heille on ymmärtää, että kun kuulee vierasta kieltä ei käännä selkäänsä heille vaan hymyllä antaa ymmärtää heidät tervetulleiksi.

Toivon että seuraavat Jesajan sanat ovat oiva merkki tällekin päivälle:

Hän, Herra, ratkaisee kansanheimojen riidat,
hän jakaa oikeutta kaikille kansoille.
Niin taotaan miekat auran teriksi ja keihäät vesureiksi.
Yksikään kansa ei enää kohota miekkaa toista vastaan
eikä harjoittele sotataitoja.

Hyvää kevättä Pentti Kivi