Ukontie -jalkamarssi Maaottelumarssitapahtuma 25.9.2022

MPK järjestää Ukontie Jalkamarssi -Maaottelumarssitapahtuman 25.9.2022. Tavoitteena on kehittää reserviläisten sekä vapaaehtoiseen maapuolustuskoulutukseen osallistuvien kurssilaisten marssitaitoja sekä toimintakyvyn ylläpitoa pitkien ja lyhytkestoisten marssien, vaellusten ja jotosten aikana. Lisäksi tavoitteena on kehittää johtajien johtamistaitoja sekä joukon suorituskyvyn ylläpitoa marssien aikana. Tavoitteena on myös kehittää kurssilaisten kestävyyssuorituskykyä ja lihaskuntoa. Mahdollisuus 10 ja 25 km:n suorituksiin.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen Ukontie-jalkamarssi, 25 km (mpk.fi)

KAAKKOIS-SUOMEN VUODEN 2022 KUTSUNTAKIERROS ALKOI

Kaakkois-Suomen aluetoimiston syksyn 2022 kutsuntakierros alkoi Etelä-Karjalan paikkakunnilla viikolla 33. Ensimmäisenä kutsuntapaikkakunta oli edellisten vuosien tapaan Taipalsaari tiistaina 16.8.2022. Kutsuntapaikkana oli perinteiseen tapaan Taipalsaaren kunnantalo. Kutsunnat koskevat tänä vuonna ikäluokkaa, joka on syntynyt vuonna 2004. Taipalsaarella kutsuntoihin osallistui 35 kutsunnanalaista paikkakunnan miestä.

Kutsuntapäivän ohjelma noudatteli perinteistä kaavaa. Kutsuntatilaisuudessa annetaan tietoja varusmiespalveluksesta, tarkastetaan palveluskelpoisuus ja päätetään palveluksesta. Kutsunnanalaisilta tarkastetaan henkilötiedot, terveydentila ja kuullaan toivomukset varusmiespalveluksen suhteen. Kutsunnoissa käytettävissä olevien tietojen pohjalta määritetään sopivuus varusmiespalvelukseen eli palveluskelpoisuus. Lisäksi kutsunnoissa päätetään palveluksen aloittamisajankohta ja -paikka tai palveluksesta vapauttaminen.

Taipalsaaren kutsuntapäivä vietiin läpi ilman koronarajoituksia tänä vuonna. Aluetoimisto kuitenkin seuraa aktiivisesti koronatilanteeseen liittyvää ohjeistusta niin Puolustusvoimien, kuin myös muun yhteiskunnan osalta. Tarvittaessa syksyn tulevien kutsuntapäivien ohjelmaa kevennetään siten, että tilaisuudet saadaan vietyä läpi terveysturvallisesti paikalliset tilat ja olosuhteet huomioon ottaen.

Viikon 33 kutsuntakierros jatkui keskiviikkona 17.8. Savitaipaleella urheilukeskuksen liikuntahallissa ja torstaina 19.8. Lemin koulukeskuksen tiloissa. Lemin kutsuntoihin ottivat osaa myöskin naapurikunnan Luumäen kutsunnanalaiset nuoret miehet. Viikolla 34 oli vuorossa Ruokolahden, Parikkalan ja Rautjärven kutsunnat. Etelä-Karjalan kutsunnat jatkuvat viikolla 37 Imatralla (kaksi päivää) ja viikolla 38 (viisi päivää) Lappeenrannassa, jonka jälkeen Kymenlaakson kutsunnat alkavat Haminassa maanantaina 10. päivä lokakuuta.

Vuoden 2022 Kutsunnanalaisille helmikuussa lähetetty kutsuntaposti

Ampumamaaottelu Alugatuse Malev/Viro vs. Kymenlaakson reserviläispiiri/Suomi 19. -21.8.2022

Ampumamaaottelun suunnittelut käynnistyivät toden teolla vuoden 2022 kesän kynnyksellä, kun kävi selväksi, että kilpailu käydään reserviläisten omilla aseilla. Aseiden ja ampumajoukkueen värvääminen kävikin jouhevasti jo parin vuoden takaisella kokemuksella ja kaikki asiat pääkohdittain olivat selvillä elokuun alun Viro-toimikunnan kokouksessa, joka pidetiin Myllykosken portin tiloissa. Taisteluvälinealiupseeriksi lupautui Sami Sihvola, jonka kontolle tuli mm. patruunahankinnat ja tuloslaskenta. Aseiksi saatiin reserviläisten omat kiväärit ja pistoolit, eli kalusto oli kaikille varsin tasaväkistä.

Ampumamaaottelu on jokavuotinen tapahtuma yhteistyösopimuksen mukaisesti, ja se vaihtelee vuorovuosina Virossa ja Kymenlaaksossa. Ampumaradoiksi ovat vakiintuneet Itä-Viron Murun rata, ja nyt toista kertaa Myllykosken Hevosmäen rata. Jälkimmäinen saattaa olla hyvinkin myös vakituinen kisailun pitopaikka seuraavina vuosina. Se onkin juuri tarkoituksen mukainen vaatimatonta luokkaa oleva, mikä vaati pientä hoitoa ennen koitosta.

Virolaiset vieraamme saapuivat perjantaina helteisen sään vallitessa ennalta sovittuun kohtaamispaikkaan Kouvolan kauppakeskus Veturiin veturivitriinin viereen. Virotoimikunnan puheenjohtaja Sami Aho paiskasi kättä jokaiselle ja toivotti kaikki tervetulleeksi seuraavaa kohteeseen Kouvolan reserviläisten kesänviettopaikkaan Rapojärvelle. Sama paikka on ollut useasti tukikohtana, ja onkin keskeisellä paikalla tapahtumien pitoon. Tulopäivän iltaan kuului lounasta ja kuulumisten vaihtoa.

Varsinainen kisapäivä lupaili jälleen hellettä. Hevosmäelle kokoonnuttiin lauantaina kenttäkeittiökatoksen kasaamisella ja ampumaratojen tarkastuksella tauluineen. Molempien maiden joukkueille pidettiin käskynjako, jossa kerrattiin pääkohdat. Näin kisa saatiin alkuun, kun joukkueet olivat jaettu kahteen leiriin, kivääri ja pistooli.

Kiväärijoukkueen muodosti Virolaisten joukkueen johtaja Ain Krondel, ammunnanjohtaja Timo Kitunen, avustaja Tomi Kitunen, kirjuri Sami Aho, ampujat Ivar Tallerman, Madis Madisson, Margus Grauberg, Sami Sihvola, J-P Mannonen ja Kimmo Kokkola.

Pistoolijoukkueessa johtajana Pasi Huusari, avustaja Artur Oksanen, tulkkaaja Tuomas Toikka ja kirjuri Tiia Valkonen, ampujat Tambet Leinbock, Tanel Oja, Rein Sabolotni, Mika Seppä, Tomi Lattu ja Tiia Lampiranta.

Hyvin suunniteltu ohjelma osoitti sen, että kaikki näytti menevän myös suunnitelmien mukaan ja ensimmäinen osuus toteutui alta kahden tunnin. Puolivälissä kisapäivää pidettiin kahvitauko huoltopäälliköiden Sasu Haapasen ja Jari Sunin johdolla.

Toinen kisaosuus ratojen vaihdon jälkeen meni sekin hienosti ja siivoilun jälkeen pääsimme palkintojen jakoon veteraanimajalle. Palkintopöytä oli katettu kiertopalkinnolla, missä oli kolmelta viimevuodelta Alutaguse Malevin nimitarrat ja henkilökohtaisen, sekä pistooli ja kiväärin mitalit. Joukkuekilpailun kultaiset ja hopeiset kaulaan pudotettavat Kymenlaakson Sotilasurheiluelin KSUE -mitalit. Kaikki toimitsijat palkittiin myös kiitoksena ison taustatyön tehneinä sinisillä kylpypyyhkeillä. Mitalien jaon loppuvaiheessa, kuin tilauksesta tuli Rapojärven yli ja veteraanimajan ylittäen kaksi Utin helikopteripataljoonan NH90 kuljetushelikopteria. Tuloksien julkistamisen jälkeen voitiin todeta, että kolmen vuoden Virolaisten voittoputki joukkuekilpailussa oli katkaistu vain 47 pisteen erolla. Tasaväkisyyttä kuvaa hyvin, että kivääreillä ammuttiin kaksi tulosta 199p. Ivar Tallermanin ja Mika Sepän kesken.

Kisapäivä palkittiin myös juhlalounaalla, jonka oli valmistanut Myllykosken Kerho Oy. Ruokailun ja jutustelun lomassa näkyi selvästi, ettei ampumaurheilu ole kumminkaan totista, vaan on kaikin puolin yhteistyötä ja ystävyyttä yhdistävä tapahtuma.

Kiitos yhteisesti kaikille osapuolille!

-Sami Aho

Tähtäys, ammunta…
…ja parhaiden palkitseminen