Ajankohtaista aluetoimistosta

Aluetoimiston arjesta

Vuosi vaihtui vielä lähes etelä-eurooppalaisissa tunnelmissa ainakin säätilan suhteen. Vaihteeksi, ja toisten mielestä onneksi saimme kuitenkin tänä talvena maistaa myöskin perinteistä suomalaista talvisäätä. Aluetoimistossa vuosi on alkanut kiireisissä merkeissä. Kuluvan vuoden paikallispuolustuksen alueellinen pääharjoitus järjestettiin Kouvolan pääpiirteisellä alueella. Kaakkoissuomen aluetoimiston henkilöstö onkin muiden kiireiden ohella saanut alkuvuodesta kääriä hihansa korkealle selvitäkseen haasteesta.

Korona epidemian kehittymisen mukanaan tuoma epävarmuus lyö leimansa tulevien tapahtumien suunnitteluun, vaikkakin perusrutiini taudin uhan alla toimimisessa onkin jo vähintään hyvällä tasolla. Elämme toivossa ja pidämme katseen tulevassa.

Paikallispuolustus kulmakivenä

Paikallispuolustusharjoituksia järjestetään Puolustusvoimissa kahdesti vuodessa. Keväisin ja syksyisin toistuvat harjoituskokonaisuudet vuorottelevat sijainniltaan alueellisesti. Kymenlaakson alueella harjoitukset toistuvat kerran vuodessa joko, eteläisessä, tai vaihtoehtoisesti pohjoisessa Kymenlaaksossa.

Paikallispuolustuksen rooli puolustusjärjestelmämme kokonaisuudessa on äärimmäisen tärkeä. Se luo muille joukoille alueellisesti kattavan tukiverkoston koko valtakunnan alueelle, toimii siltana muiden viranomaisten ja yhteiskunnallisten toimijoiden suuntaan, sekä mahdollistaa voiman kasvattamisen. Vaikkakin rooli on yleisesti ottaen tukeva, voidaan paikallisjoukkoja käyttää tarpeen vaatiessa myös rajoitettuihin taistelutehtäviin.

Keskeisiä toimijoita paikallispuolustuksen toteuttamisessa ovat pääsääntöisesti maakunnalliset paikallispataljoonat.  Paikallispataljoonan esikunnan runko muodostetaan yleensä maavoimien joukko-osaston alaisesta aluetoimistosta. Näin onkin pohjoisen Kymenlaakson ja Kaakkoissuomen aluetoimiston kohdalla. Eteläisen Kymenlaakson suhteen on käytännön syistä ratkaisuksi muodostunut tukeutuminen MAASK, Hamina suuntaan.

Pataljoonien henkilöstöä täydennetään reserviläisillä, jotka tuntevat toiminta-alueensa hyvin. Paikallispataljoonan avainhenkilöstö tekee joukko-osaston ja aluetoimiston kautta jo normaalioloissa yhteistoimintaa paikallisviranomaisten sekä alueensa reservin kanssa. Tällä menettelytavalla Kymenlaaksolainen paikallistuntemus ja kontaktit muihin toimijoihin päätyvät myös muualta alueelle mahdollisesti keskitettävien joukkojen käyttöön.

Osaava reservi on riittävän ja ajanmukaisen sotavarustuksen lisäksi paikallispataljoonan suorituskyvyn ydintä. Koska paikallispataljoonien joukot ovat pääsääntöisesti muita, kuin rauhan aikana joukkotuotannossa (varusmiespalveluksessa) tuotettavia, korostuu osaamisen ylläpidon tarve nimenomaan näissä joukoissa.

Perinteisten kertausharjoitusten lisäksi tarjolla on erilaisia kanavia henkilökohtaisen osaamisen kasvattamiseksi. Näitä ovat reserviläisjärjestötoiminnan ohella erilaiset MPK tarjoamat sotilaallisia valmiuksia parantavat kurssit, sekä puolustusvoimien vapaaehtoisiin harjoituksiin osallistuminen. Joukko-osaston ja paikallispataljoonan tehtävänä tässä kentässä on varmistaa, että annettavan koulutuksen sisältö tuottaa haluttua lisäarvoa reserviläisille sekä, että harjoitusten jatkumo tukee oppimista. Esimerkkinä tästä voisi olla vaikkapa sisällöllisesti ketjutettu oppimispolku MPK harjoituksen kautta vapaaehtoiseen ja siitä varsinaiseen kertausharjoitukseen. Toki, samaan hengenvetoon on todettava eräänlaisen kohtaanto-ongelman olemassaolo. Vapaaehtoisiin harjoitustapahtumiin ei joukkoa saada kokonaisuutena, joten aikaan saatu oppiminen on useimmiten yksilötasolla.

Horisontissa ja peräaalloissa

Tapahtumia

  • Kaakkois-Suomen aluetoimiston vuosipäiväkonsertti Kuusankoskella 23.2.2021 peruttiin Korona-rajoitusten seurauksena.
  • Kaakkoissuomen aluetoimiston vuosipäivä 23.2.2021 toteutettiin pienimuotoisena päivätilaisuutena oman henkilökunnan läsnä-ollessa. 
  • Paikallispuolustusharjoitus ”KYMI21” 8.-11.3.2021 (kirjoittamishetkellä toteutumassa)
  • Talvisodan päättymisen muistojuhla Kouvola 13.3.
  • KARPR vuosipäivä Vekaranjärvi 16.5.
  • Yrittäjäpäivä Vekaranjärvellä 27.5.
  • Lippujuhlapäivän ylentämistilaisuus Kouvolassa 4.6.
  • Puolustusvoimien kesäkiertue Kouvolassa 8.6.

everstiluutnantti Timo Heijari, Kaakkois-Suomen aluetoimiston päällikkö

KUVAT/Karjalan prikaati: Aluetoimiston vuosipäivän juhlintaa poikkeusoloissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *