Reserviupseeripiirin puheenjohtajan palsta

Piiri 70 vuotta, uuden edessä

Ei päästy pitkälle vuotta 2022, kun olemme täysin uuden edessä. Euroopan turvallisuustilanne on järkkynyt itäisen naapurimme Venäjän lähtiessä avoimeen sotaan Ukrainassa. Tätä kirjoitettaessa Puolustusvoimien ylipäällikkö rauhoittaa tilannetta toteamalla ” Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa”. Tulevien viikkojen ja kuukausien aikana tulee nähtäväksi, miten hyvin vuoden 2021 lopulla tehdyt merkittävät maanpuolustukseemme liittyvät linjaukset ja päätökset kestävä aikaa. Ainakin osasimme ennakoida tulevaa hankkimalla parasta mitä markkinoilta oli saatavissa. Suomi valitsi F-35-hävittäjät.

Meillä on alkanut piirimme seitsemäskymmenes toimintavuosi. Parhaillaan on työn alla juhlakirjan kirjoittaminen. Onnistuimme saamaan kirjan kirjoittajaksi ”ammattilaisen” Ilmo Suurnäkin ja kirjatoimikunta on hänen johdollaan työstänyt kirjan sisällysluetteloa ja teemaa. Kirja ei ole pelkkä historiikki vaan siihen tullaan haastattelemaan piirimme niin entisiä kuin nyt toimivia avainhenkilöitä. Juhlavuotemme kilpistyy 70 vuotisjuhlaan, joka pidetään lauantaina 8.10 Reserviupseerikoululla Haminassa.

Kahden vuoden ”asemasotavaiheen” jälkeen pääsemme jatkamaan toimintaamme vuosikellon mukaisesti, sillä viimein Korona -pandemia näyttää väistyvän. Piirien kevätkokous tullaan järjestämään Elimäellä 27.3. perinteisin menoin. Pääsemme myös toteuttaa ampumakauden normaaliin tapaan. Tavoitteena on kisata piirien mestaruuksista, järjestää viiden osakilpailun sarjakilpailut (kivääri ja pistooli) sekä neljän osakilpailun SRA-sarja. Tänä vuonna Ampuma- ja maastokilpailu on siirretty toukokuulle (21.5) ja tarkoituksena on saada markkinoitua tapahtumaa erityisesti juuri reserviin siirtyneille.    

Piirien yhteinen kymensalpa.fi – sivusto on saatu päivitettyä ja sieltä löytyvät ajankohtaisten artikkelien lisäksi molempien piirien vastuuhenkilöiden yhteystiedot sekä siinä ylläpidetään piirien yhteistä toimintakalenteria. Piireille on lisäksi aktivoitu kymensalpa Facebook ja Instagam- sometilit, joilla on tavoitteena toteuttaa teemaamme liittyvää viestintää.  

Talvi jatkuu ja monet meistä ovat pystyneet parantamaan omaa kenttäkelpoisuuttaan hiihdon parissa. Ilokseni olen tavannut useita Iitin kerhon ja myös naapurikerhojen kavereita hiihtämässä Kausalan – Kuusankosken latuverkostolla (40 km).  Iitin kunta on panostanut latujen kunnostukseen, hankkinut uuden latukoneen ja palkannut henkilöt ajamaan hiihtokaudella ladut päivittäin.  Latuverkostolle pääsee Kausalan Ravilinnasta ja Kuusankosken Uimahallilta. Allekirjoittaneella hiihtokilometrejä kertyy mukavasti ja intoa on lisännyt suomalaishiihtäjien menestys Olympialaduilla.

Iitissä 1.3.2022

Pekka Mertakorpi