Viro-yhteistoiminta esittäytyy

Kymen Salpa tulee julkaisemaan juttusarjan Reserviläispiirin avainhenkilöistä ja toimikunnista, joista nyt Virotoimikunta on ensimmäisenä vuorossa.

Toiminta on käynnistetty virolaisten kanssa vuonna 2008 virallisen yhteistyösopimuksen edellyttämässä laajuudessa. Yhteistoimintaa harjoitetaan virallisin tapaamisin ja erilaisten vapaamuotoisten toimintojen merkeissä.

Yhteistyökumppanimme Virossa muodostuu Alutaguse Malevin viidestä paikalliskomppaniasta, joissa miehet, naiset ja nuoret harjoittelevat ja ylläpitävät maanpuolustustaitoja samalla tavoin kun mekin.

Yhteistyö on sisältänyt kalenterivuosittain muutamia vakiintuneita tapahtumia, kuten virolaisten vuosijuhla, joka pidetään maaliskuun puolivälin paikkeilla. Vuonna 2020 tuli 30-vuotinen merkkipaalu täyteen, mutta koronan ensimmäiset rajoitteet tulivat konkreettisesti eteen, eikä juhlaa voitu järjestää. Virotoimikunnan valtuuskuntaan kuuluivat Sami Aho, Pentti Kivi, Ravo Sarmet ja Pasi Huusari, joilla olisi ollut kunniakilpi vietäväksi merkkipäivän lahjana. Tänä vuonna vuosipäivää vietetään kuitenkin paikallisin voimin ja vain ansiomerkit jaetaan.

Kesäkuun alkupäivinä tai kesän mittaan on ollut meidän vuoromme kutsua virolaiset vierailulle. Kaikki Etelä-Suomen kohteet kuten Hamina Tattoo, Salpalinjan bunkkerit museoineen, Hämeenlinnan militariamuseo ja Utin avoimet ovet on koettu. Erähenkinen visiitti Jaalan Pyhäjärvellä kalastelu ja Iitin Hiidenvuoren valloitus Jorma Hanskin mökiltä käsin muutama kesä sitten on varmasti jäänyt jokaisen mieleen. Tässä mielessä onkin kaikki tapahtumavinkit paikallaan.

Rauman tapahtuma 4-6.6.2021 on ollut suunnitelmissa jo vuosi sitten, mutta peruuntui koronarajoitusten takia. Tämä vuosi näyttää tällä hetkellä huonolta, eikä voi varmuudella sanoa toteutuuko Rauman tapahtuman siirto ollenkaan.

Suunnitelma on kuitenkin olemassa ja sen mukaan mennään Kuuskajaskarin linnakesaarelle, jossa on monenmoista aktiviteettiä. Toinen matkapäivä on pyhitetty Kylmäpihlajan majakkasaarelle. Tähän tapahtumaan on omavastuu majoitukseen ja kyyteihin. Paikkoja voi tiedustella Sami Aholta ilmoittautumisjärjestyksessä. Noin neljän autokunnan kokoonpano on maksimi ja jos koronarajoitukset sen sallivat perillä Raumalla.

Voitonpäivän juhlallisuudet Virossa vietetään 23.6.1919 vapaussodassa saadun voiton kunniaksi. Silloin virolaiset löivät saksalaiset Pohjoisen Latvian alueella käydyssä taistelussa. Se on kalenterissa aina samalla paikalla ja se on yleinen vapaapäivä. Virotoimikunta on pyrkinyt osallistumaan tapahtumaan noin 10 henkilön voimin. Voitonpäivää on vietetty vuosien mittaan monin eri tavoin, kuten paraateilla tai maanpuolustusjuhlilla. Juhannusta voi siis viettää kahdesti johtuen Suomen keskikesän juhlan ajankohdasta, joka on yleensä muutamaa päivää ennen.

Ampumamaaottelu pidetään vuorovuosina syyskuussa Viron Avinurmessa, ja meille vakituiseksi paikaksi tulee olemaan Myllykosken Hevosmäen ampumarata. Viron vuorolla kasataan hyvissä ajoin 6 hengen tiimi, jolla tavoitellaan kranaattikiertopalkintoa. Samoin Kymenlaakson omalla vuorolla kuuden hengen iskuryhmä on aina pakallaan puolustamassa kotimaan mestaruutta. Viime kesä tosin ei mennyt suunnitelmien mukaan, vaan nuori ja tarkka Viron joukkue vei pystin mennessään.

Kotimaan ampumakilpailu on myös talkooväelle mieluisa tapahtuma. Pääsee mukaan maanpuolustushenkiseen tiimiin, joille riittää tehtäviä ampumaradan huollossa, kuten aseiden ja patruunoiden jakoa, sekä ampumataulujen tulkkausta ja pisteiden laskentaa. Kaikki talkooväki ja ampujat ovat tervetulleita yhteiseen illanviettoon Kouvolan Veteraanimajalle, jossa tarjotaan illallinen ja saunomista.

Virotoimikunnan väkeen kuuluu kymmenkunta henkilöä, jonka aktiivinen ydinryhmä pohtii vuoden mittaan tulevaa toimintaa ja järjestelee kaikki kohdilleen.

Tämänhetkinen puheenjohtaja Sami Aho on pitkän linjan reserviläinen, Inkeroisten kasvatti, joka on lyöttäytynyt aikoinaan Virotoimikuntaan kuunteluoppilaaksi. Ensimmäinen matka Itä-Viron maalle ja Alutaguse Malevin vieraaksi on vienyt miehen mennessään. Ystävällinen vastaanotto ja maan kulttuuri on ollut mieleen painuvaa.

Parhaiten voit seurata ajankohtaisia asioita meistä Facebookissa: Virotoimikunta Kymenlaakson Reserviläispiiri  https://www.facebook.com/Virotoimikunta-Kymenlaakson-Reservil%C3%A4ispiiri-2169036963181730

TULE MUKAAN VIRO-YHTEISTYÖHÖN JA OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ.

OLET TERVETULLUT KAIKKIIN TAPAHTUMIIN JA HYVÄÄN PORUKKAAN!

email: ahosami.res@gmai.com tai Tel: 040-7439026

.

.

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *