Pääkirjoitus, Kymen Salpa 2-2021 (päivitetty 25.5.)

Juhlavuosina ”Toimintaa kaikissa olosuhteissa”

Kun Suomen Reserviupseeriliiton perustamiskokousta pidettiin tasan 90 vuotta sitten 17.5.1931 Katajanokan Upseerikerholla oli Helsingissä edellisenä päivänä ollut vapaussodan päättymisen muistoparaati ja siksi paikalla oli runsaasti reservinupseereita. Näin jälkikäteen ajatellen tuolloin toimittiin tilanteen mukaan ja hyödynnettiin olosuhteita. Reserviupseeriliiton juhlavuoden tunnus ”Johtajuutta kaikissa olosuhteissa” kuvaa siis hyvin myös liittomme alkumetrien toimintaa.


Tämän jälkeen liiton toiminta laajeni ja ensimmäiset kerhot Kymenlaaksoon perustettiin 1933 Haminaan, 1934 Kotkan seudulle sekä Pohjoiseen Kymenlaaksoon 1935. Karhulan kerho perustettiin 1941 Välirauhan aikana. Sotien jälkeen ”Uhan alla” Pohjois-Kymenlaakson alueellinen kerho järjestäytyi uudelleen ja tuolloin perustettiin Myllykosken ja Voikkaan kerhot 1945, Inkeroisten kerho 1947 sekä Kouvolan kerho 1948. 50-luvun alussa perustettiin Iitin ja Virolahti-Miehikkälän kerhot 1951. Liittomme kiertokirjeessä 26.4.1952 kehotettiin kerhoja järjestäytymään alueellisesti ja piirimme perustamiskokous pidettiin 8.10.1952 hotelli Kymen Hovissa Kouvolassa. Juhlavuodet eivät siis pääty tähän, vaan meillä on lähtenyt käyntiin Kymenlaakson reserviupseeri piirin 70-vuotisjuhlan suunnittelu ja juhlakirjan tekeminen.


Myös Reserviupseerikoulun 100-vuotisjuhla 12.6.2021 tullaan järjestämään koronaviruksen takia il-man suurta yleisöä ja laajaa kutsuvierasjoukkoa. Reserviupseeripiirejä ja -yhdistyksiä toivotaan koronarajoitusten niin salliessa järjestämään alueellisia tapahtumia, joissa osallistutaan päivän tapahtumiin, kuten seppeleen laskemisella sankarihaudoille samaan aikaan RUK:n kanssa, verkkolähetyksen seurantaa kootusti sekä kenttälounaan järjestämistä. Kymenlaakson RUK 100 tilaisuus, joka suunniteltiin järjestettäväksi on peruttu koronarajoitusten takia. Kouvolan Lääninpuistossa tullaan järjestämään Seppeleenlasku klo 9 eli samaan aikaan kuin Haminassa.


Piirien yhteinen viestintäuudistus on edennyt suunnitelmien mukaan. Tämä on viimeinen ns. perinteinen Kymen Salpa-lehti. Olemme rakentaneet uudet Kymen Salpa-sivut julkaisualustalle ja tulemme julkaisemaan sen syyskuussa samaan aikaan, kun kolmannen numeron on aika ilmestyä. Tavoitteena on saada tällä netissä julkaistavalla Kymen Salpa-sivustolla tehostettua omaa sisäistä viestintää luomalla näyttävät sivut, jolla pystytään saamaan näkynyyttä muun muassa potentiaalisten jäsenten rekrytointiin.

Reserviupseeriliitto on haastanut Reserviläisliiton Maaottelumarssin hengessä Muistomarssille 4-25.5.2021. Tavoitteena on saada molempien liittojen piirit ja yhdistykset mukaan haastekampanjaan ja siten mahdollisimman moni liiton jäsen marssimaan. Suorituksena yhtäjaksoinen vähintään 10 kilomet-rin mittainen marssi, toki pidemmänkin matkan saa kävellä. Itse polvivammaisen olen suorittanut mars-sin 43 kilometrin polkupyörämarssilla. Ei muuta kuin Mars-Mars.


Iitissä 17.5.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *