Kymenlaakson ampumajoukkue ahtaalla Virossa

Ampumamaaottelu Alutaguse Malevin ja Kymenlaakson reserviläisten
kesken käytiin 14.8.2021 Itä-Vironmaan Avinurmessa 13. kerran, maidemme välillä solmitun yhteistyösopimuksen mukaisesti. Joukkueen kasaaminen oli aloitettu jo keväällä ja heinäkuussa kaikki näytti hyvältä, vaan toisin kävi. Yksi toisensa jälkeen alkoi perumaan matkaa ja syynä tähän oli koronan aiheuttamat erilaiset syyt, kuten rokotesarjan puutteellisuus ja siitä johtuen työnantajan painostus karanteeniin, jos aikoo mennä ulkomaan matkalle. Oli muitakin syitä, mutta alkoi näyttämään pahasti siltä, että kisa peruuntuu, koska lähtijöitä ei ollut ja koko joukkue oli vaihdettu jo kertaalleen. Vetoomusta lähetettiin kaikkiin Kymenlaakson reserviläisyhdistyksiin, ampumaseuroihin ja Rauhanturvaajille.

Pikkuhiljaa kuitenkin kaikki alkoi taas näyttämään hyvältä ja lähtöviikko koitti. Seitsemän hengen kilpailujoukkue oli saatu jälleen kasaan. Laivaliput oli tilattu ja lippu oli muutenkin korkealla. Ampujille haettiin varusteita Haminan varuskunnasta ja piiritoimiston varusvarastolta. Lähtöaamu koitti, mutta yhtäkkiä tuli erittäin harmillinen tieto, että kaksi joukkueen jäsentä olivat päättäneet perua osallistumisensa vielä viime hetkellä. Heillä oli suunnitelmissa toteuttaa matkaansa tyystin omalla tyylillä, mikä peruuntui kalkkiviivoille.

Matkaan lähti viisi luottomiestä: Aleksi Kivekäs Kouvolasta, Kari Haapanen Vuohijärveltä, Petri Oikarinen Miehikkälästä, Kimmo Dufva Kotkasta, ja allekirjoittanut entiseltä Anjalankoskelta. Kaikki Kymenlaakson reserviläisyhdistysten jäseniä, joista neljällä kriisinhallintatausta ja viidennelläkin vankka ulkomailla matkustamisen kokemus. Vetoomukset olivat purreet, ja tuntui olevan tälle ryhmälle mottona, ettei kaveria jätetä. Myöskään matkustaminen poikkeusoloissa ei ollut kynnyskysymys, kun pohjatyö oman ja muiden turvallisuuden takaamiseksi oli tehty vähintään valtiovallan antamien ohjeiden mukaisesti, eikä lähdetty siis soitellen sotaan.

Yhdentoista matkatunnin jälkeen seurue oli Avinurmessa, missä meitä vastassa oli isäntien vastaanottokomitea. Kahden vuoden jälkeen oli ilahduttavaa nähdä taas vanhoja tuttuja. Saman kylän laitamilla oli tukikohdaksi vuokrattu idyllinen matkailutila, missä oli sivuelinkeinona mm. mehiläistarhausta.

Kilpailupäivä aloitettiin Murun ampumakeskuksessa käskynjaolla, missä kilpailijat jaettiin kahteen viisihenkiseen joukkueeseen. Ampumalajeina oli 3 x10 laukausta 100 metriä rynnäkkökiväärillä, 2 x 10 laukausta 300 metrillä ja pistooli 3 x 10 laukausta 25 metriltä. Pikkuhiljaa kävi selväksi, että vieraat aseet olivat suomalaisille vaikea paikka, sillä jyvä oli hukassa yhdellä ja toisella. Kävi myös selväksi, että vastassa oli Eestin valiojoukkoa, mikä ei antanut armoa missään lajissa kolmesta. Kirkkaimmat mitalit ja sijoitukset jäivät kaikki isäntämaahan.

Loistavaa kilpailuhenkeä kuvasti se, että kun näytti siltä, että Kymenlaakson pojilla ei mene hyvin, Eestin joukkue alkoi kannustamaan heitä. Ampumatilanteessa annettiin koordinaatteja selän takana ja jopa Eestin paras ampuja tarjosi oman aseensa kesken kilpasarjaa. Vastaavaa avunantoa ei ole aiemmin tavattu, mikä nostaa entisestään maiden välistä yhteistyön merkitystä.

Palkinnot menivät siis Eestiin ja meidän paras Aleksi Kivekäs kiilasi viidenneksi kiväärin 100 metrillä. Kymenlaakson reserviläiset jäivät kakkoseksi jo kolmatta kertaa peräkkäin. Pisteet menivät Eestiin 2817-1547. Palkintoseremoniassa mitalistien lisäksi saimme lohdutuspalkinnoksi Alutaguse Malevin tuopit ja ” Death on the Rails” -pelin yhteiskäyttöön. Tilaisuudessa jaettiin kaikille Eestiläisille toimihenkilöille Kymenlaakson Reserviläispiirin kylpypyyhe kiitoksena järjestelyistä ja päällikkö Aivar Ojalle yhdistyksen standaari. Reserviläisliitto palkitsi Arvid Siilakin pronssisella ansiomitalilla, myöntämisperusteluina pitkäaikainen ja tunnollinen yhteistyö maidemme välillä.

Kilpailupäivään lohtua toi tukikohdassa tarjoiltu ylenpalttinen illallinen ja Zil kuorma-auton sauna kylpytynnyrillä. Kotimatkalle lähdettiin turvallisin mielin rokotustodistukset ja testitulokset valmiina näytettäväksi satamissa rajavalvojille. Laivamatkalla pohdiskelimme seuraavan vuoden ampumakilpailujen valmisteluita, jolle runkona on MPK.

-Sami Aho-
Puheenjohtaja
Viro-toimikunta